Zonnepanelen reinigen

U wilt toch ook maximaal rendement uit uw investering halen? 
Zonnepanelen reinigen is van groot belang voor de opname van de UV straling. Door diverse invloeden die in de buitenlucht vrij spel hebben zoals fijne stof in de lucht, woestijnzand, vogelpoep, mosaanslag en zelfs zure regen zullen altijd een vuillaagje opbouwen. Vanzelfsprekend heeft dit direct effect op de kracht van de zonnestralen die de zonnecellen bereiken. Uit onderzoek is gebleken dan het regelmatig laten reinigen van zonnepanelen ervoor zorgt dat de zonnestralen beter hun werk op de panelen doen en rendement verhogend werken.

Vuile zonnepanelen kunnen tot 15% minder rendement opleveren

Vaak wordt aan de reiniging van zonnepanelen niet gedacht en valt het dalende rendement de eigenaars niet op. Vaak wordt aangenomen dat er gewoon minder zon heeft geschenen, terwijl een deel van de zonne-energie de zonnecollectoren niet eens bereikt. Het rendement van zonnepanelen kan door vuilheid gemakkelijk 15% verminderen.

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil 

Vuil en stof dat op de zonnepanelen zal vanzelf naar de onderrand van de zonnepaneel spoelen. Hierdoor komt er een ophoping van vuil en alg tegen de onderste aluminium rand van de zonnepaneel.  Dit hoopt zich op tot de eerste rij zonnecellen. Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben veel meer last van vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen:

Horizontaal:

Voor horizontaal geplaatste zonnepanelen gaat een deel van de zonnepaneel minder opbrengst leveren, maar heeft niet direct invloed op de gehele prestatie van het paneel. Dit komt omdat de cellen op een paneel in strings zijn opgedeeld. De onderste string gaat  gewoon slechter presteren, maar de bovenste strings blijven hun opbrengst leveren.

Verticaal:

Voor verticale geplaatste zonnepanelen  is vuil onderaan de paneel veel kwalijker. Het vuil zorgt er namelijk voor dat de zonnecellen van alle strings van het paneel minder gaan presteren. Zorg er dus voor dat de ophoping van vuil beperkt wordt.

Vrijblijvend advies

Wilt u meer weten over het reinigen van zonnepanelen, over onze tarieven, of wilt u graag direct een vrijblijvende offerte opvragen? Rietman adviseert u graag over de mogelijkheden. U kunt ons bellen op 0314- 640946 of mailen op info@rietmanschoonmaakdiensten.nl