Schoonmaak van uw bedrijf uitbesteden of zelf doen?

29 juli 2022

Reinigen, een belangrijke zaak

Schoonmaken hoort erbij als u een bedrijf heeft, maar moet u er een medewerker voor aannemen of kunt u beter een professioneel schoonmaakbedrijf inhuren? Voor beide opties is iets te zeggen, maar de kans is groot dat u kosten bespaart als u een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelt. Niet overtuigd? Dit zijn 6 redenen waarom het inhuren van een schoonmaakbedrijf meer voordelen biedt dan zelf schoonmaken. 

1. U bespaart geld

Er zijn veel manieren waarop het uitbesteden van de schoonmaak u geld bespaart. Allereerst kunt u eenvoudig uw diensten (en dus kosten) naar behoefte aanpassen. U betaalt alleen voor het werk dat nodig is en hoeft geen dure medewerker in te huren die altijd aanwezig is, óók als er even geen werk is. Professionele schoonmakers zijn over het algemeen ook efficiënter en maken meer schoon in minder tijd. Daarnaast bespaart u kosten voor werving, training en bedrijfskleding. Professionele schoonmaakbedrijven leiden hun werknemers bovendien op om de juiste apparatuur en chemicaliën te gebruiken en zo schade te voorkomen. Als hun schoonmakers per ongeluk toch iets beschadigen, hebben ze een verzekering die de schade dekt. Als een vaste werknemer binnen uw bedrijf iets verkeerd doet en schade veroorzaakt, betaalt u die kosten zelf.

2. Professionele schoonmakers zijn altijd beschikbaar

Medewerkers melden zich ziek, nemen vakantiedagen op en zijn beperkt in hun werktijden of krijgen overwerk betaald als ze buiten kantoortijden werken. Als u een professionele schoonmaakdienst inhuurt, is er altijd iemand die kan schoonmaken. Schoonmaakbedrijven hebben immers voldoende medewerkers om op ieder gewenst moment van de dag een schoonmaker in te zetten. De meeste bieden zelfs diensten voor noodgevallen. U kunt van een vaste werknemer niet verwachten dat hij of zij 24 uur per dag beschikbaar is.

3. U hoeft niemand aan te sturen

Schoonmaken en het leidinggeven aan schoonmakers is waarschijnlijk niet uw expertise. Als u de schoonmaak uitbesteedt, hebben uw schoonmakers een eigen manager die toezicht houdt op het werk. Deze manager zorgt voor kwaliteitscontroles, personeelszaken, de inkoop van schoonmaakproducten en de communicatie met u. Hierdoor kunt u zich concentreren op uw eigen werk.

4. Professionele schoonmakers weten wat ze doen

Net zoals uw bedrijf zich specialiseert in uw diensten of producten, doet een professioneel schoonmaakbedrijf dat ook. Het investeert veel tijd en geld in de aanschaf van de nieuwste reinigingsapparatuur en het trainen van medewerkers. U kunt uw schoonmaak onmogelijk rendabel krijgen als u dezelfde investeringen zou doen. Professionele schoonmaakdiensten verdienen hun brood door te voldoen aan de verwachtingen van hun klanten. Ze zijn dus gemotiveerd om de best mogelijke schoonmaak en klantenservice te bieden. Hun medewerkers zijn getraind om met aandacht voor detail te werken en problemen op te lossen, zodat ze u niet als klant verliezen.

5. Ook voor gespecialiseerd schoonmaakwerk

Als u zelf een schoonmaakmedewerker inhuurt, kunt u onmogelijk verwachten dat hij of zij alle specialistische werkzaamheden kan uitvoeren. Schoonmaakbedrijven hebben daarentegen de middelen om hun personeel op te leiden in alle schoonmaaktaken én ze beschikken over de apparatuur die daarvoor nodig is. Of het nu gaat om het poetsen van marmeren vloeren, het verwijderen van kauwgom of het schoonspuiten van winkelgevels.

6. Schoonmaakbedrijven hebben meer ervaring

Professionele schoonmaakbedrijven hebben meerdere klanten. Daardoor hebben ze ervaring in het oplossen van de meest uiteenlopende problemen. Vindt u plotseling schimmel in de toiletten? Of weet u niet hoe u uw nieuwe vloer veilig en gedegen moet schoonmaken? Wat voor u een nieuwe zorg is, is waarschijnlijk iets dat een schoonmaakbedrijf al meerdere keren heeft meegemaakt en in een handomdraai voor u heeft opgelost. U hoeft zich dus nooit zorgen te maken over het oplossen van schoonmaakproblemen.

Bron: Carel Lurvink