Naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte presenteerde de Rijksoverheid maandagavond weer een lijst met cruciale beroepen die gebruik mogen maken van kinderopvang. Daar staat schoonmaak ook bij, mits het een onmisbare facilitaire ondersteuning is.
Letterlijk staat er in het document: “Onmisbare facilitaire of ondersteunende functies (denk aan schoonmaak, beveiliging, toezicht, ICT) ten behoeve van een van de bovenstaande cruciale beroepsgroepen.” Denk bij die cruciale beroepen aan de zorg, het openbaar vervoer, de kinderopvang, media en communicatie, politie en defensie.
Op eigen locaties noodopvang
In een op de persconferentie volgend bericht laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten dat scholen en BSO’s tijdens schoolweken op hun eigen locaties noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen verzorgen. “Ze doen dit tijdens hun normale openingstijden. Zij bieden ook kinderopvang aan kinderen voor wie vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig is. Tijdens de kersvakantie bieden BSO’s met een vakantierooster noodopvang aan kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen die al klant zijn bij de kinderopvangorganisatie.”
Bekijk ook: Het digitaal magazine over coronaproof cleaning
Ook gastouderopvang open
De gastouderopvang blijft volgens het ministerie open, zodat kinderen (0-12 jaar) van mensen in cruciale beroepen en kwetsbare kinderen hier terechtkunnen. “Gastouderopvang wordt veel gebruikt door mensen die in cruciale beroepen werken, zoals in de zorg, omdat de gastouderopvang onregelmatige opvang kan bieden voor avond, nacht en weekend. Kinderen kunnen zo dus bij vertrouwde gezichten terecht. Wel doet het kabinet de dringende oproep aan ouders om geen gebruik te maken van de gastouderopvang als dit niet absoluut noodzakelijk is.
In het voorjaar onduidelijkheid
In het voorjaar ontstond nog onduidelijkheid toen schoonmaak in eerste instantie niet als cruciaal werd bestempeld, maar later toch wel werd toegevoegd bij vragen en antwoorden over het coronavirus. Daarop besloot Schoonmakend Nederland (voorheen OSB) haar voorzitter Piet Adema een brief te laten schrijven die schoonmaker konden laten zien aan de kinderopvang.
Publiek toegankelijke ruimtes dicht
Rutte maakte ook bekend dat vanaf dinsdag vrijwel alle publiek toegankelijke ruimtes dichtgaan. “Dat omvat heel veel.” Zo gaan dierentuinen, pretparken, sauna’s en bioscopen dicht. Hotels mogen wel openblijven, maar zonder roomservice of restaurantfunctie, aldus de minister-president. Ook bibliotheken gaan dicht, maar mogen nog wel boeken uitlenen. Ook dat gaat een klap voor schoonmaak in die sectoren betekenen. De strenge maatregelen gaan dinsdag in en duren in ieder geval tot 19 januari. De week daarvoor, op 12 januari, is er weer een persconferentie waarin Rutte en zorgminister Hugo de Jonge schetsen hoe de periode daarna eruit komt te zien.
Lees ook: Gezond binnenklimaat: “Het coronavirus zorgt voor meer besef over goed ventileren”
Knip tussen medische en niet-medische beroepen
Uitvaartlocaties en banken blijven open en in wijkcentra mogen activiteiten voor kwetsbare mensen doorgaan. Ook contactberoepen moeten stoppen met hun werk, maar er wordt “een knip” gemaakt tussen medische en niet-medische beroepen. Zo mogen de praktijken van tandartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen openblijven. Onder meer kappers en nagelsalons moeten wel sluiten.
Bakker, slager en opticien nog wel open
Winkels die nodig zijn om in de eerste levensbehoeften te voorzien, blijven ook na de aangescherpte coronamaatregelen open. Levensmiddelenwinkels en apotheken bijvoorbeeld, maar ook de bakker, slager en de opticien mogen open blijven. Hier volgt de lijst van zaken die maandagavond op de site van de Rijksoverheid is gepubliceerd:
– Winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen open blijven, bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en tankstations;
– Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening, warenmarkten voor levensmiddelen, drogisterijen, dierenspeciaalzaken, audiciens en opticiens, tankstations, winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;
– Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen, wasserijen en stomerijen;
– De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestellingen), winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop, groothandels (business to business), servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.
Terugkijken: Interclean webinar over coronaproof cleaning
Hygiënemaatregelen
De Rijksoverheid wees ook nogmaals op de hygiënemaatregelen. “De basisregels veranderen niet. We houden 1,5 meter afstand van mensen uit een ander huishouden. We wassen vaak onze handen, bijvoorbeeld als je ergens binnenkomt of voor je gaat eten. En bij klachten, hoe mild ook, blijven we thuis, gaan niet naar buiten of bij anderen op bezoek en we laten ons testen. Wie besmet is, roept hulp in van anderen. Bijvoorbeeld voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven.”
Hoe meer verlies, hoe meer steun
Het kabinet blijft kijken wat nodig is om het aantal faillissementen als gevolg van de strenge coronamaatregelen zoveel mogelijk te beperken. Dat zei Rutte ook tijdens de televisietoespraak. Rutte snapt dat de sluiting van alle niet-essentiële winkels een “enorm harde boodschap” is voor winkeliers. “Maar we moeten dit besluit nemen. We doen wat we kunnen om ondernemers te steunen.” Het kabinet kwam vorige week al met aanvullende maatregelen om zwaar getroffen bedrijven te ondersteunen. Bovendien benadrukt Rutte opnieuw dat de bestaande steunpakketten “mee-ademen” met de omstandigheden. “Hoe meer verlies, hoe meer steun.”